Malalties de l'aparell genital femení: Mioma(fibroma) uterí

Els miomes o fibromes uterins són una patologia femenina molt freqüent. En determinades edats, arriben a afectar fins el 20% de les dones, encara que moltes d'elles no percebin cap símptoma. Són tumors originats en les fibres musculars de l'úter (o "matriu").

Els miomes poden aparèixer en diferents parts de l'úter, poden ser únics o múltiples, grans o petits. La combinació de la mida, número i localització produeixen els símptomes, tot i que de vegades no n'hi ha. En molts casos no creixen i es mantenen estables durant anys o s'atrofien. Altres vegades, la dona no s'assabenta que els té i es descobreixen per casualitat en l'exploració. 

Els miomes voluminosos poden causar dolors intensos, hemorràgies irregulars entre les menstruacions, dolor amb el coit, incontinència d'orina i altres molèsties. En ocasions, els miomes són causants d'esterilitat per deformar la cavitat uterina o d'avortament. 

El diagnòstic dels miomes no és difícil. De vegades la simple exploració genital és suficient. Altres vegades, l'ecografia permet definir millor les característiques de l'úter.

Es desconeix per què les fibres musculars es multipliquen ràpidament produint un tumor o nòdul que no té relació amb el càncer i que molt poques vegades s'hi transforma. Quan aquests tumors es talle,  semblen una ceba, amb múltiples capes blanquinoses.